Igiena orală

posted in: Uncategorized | 0

Igiena orală implică spălatul pe dinți și folosirea aței dentare  cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutină, curățarea dinților și o alimentație optimă pentru sănătatea cavității bucale. O astfel de alimentație include alimente bogate în semințe de cereale, fructe, legume și produse lactate.

Igiena orală corectă are drept efect o gură cu aspect sănătos şi fără mirosuri neplăcute. Aceasta înseamnă:

  • Dinţi curaţi şi fără resturi alimentare;
  • Gingii de culoare roz, care nu sângerează la periaj şi când folosiţi aţa dentară;
  • Respiraţia neplăcut mirositoare nu persistă mult timp.

Periajul dentar

Cu toţii ştim că, pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, trebuie să începem şi să încheiem ziua cu periajul dentar.

Acesta este esenţial deoarece placa microbiană şi resturile alimentare rămase în cavitatea bucală peste noapte, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţează acţiunea dăunatoare a microbilor asupra dintelui.

Deşi dimineaţa simţi o nevoie mai mare de a fugi la baie şi a te spăla pe dinţi, periajul de seară este la fel de important ca şi cel de dimineaţă. Pe lângă o igienizare evidentă a întregii gurii, periajul de dimineaţă funcţioneaza şi ca un masaj al gingiei, ce stimulează tonusul şi circulaţia vaselor de sânge din gingie.

Ața dentară

A te spăla pe dinţi fără să foloseşti şi aţa dentară este ca şi cum ţi-ai spăla doar 65% din corp, restul de 35% rămânând murdar.

Apa de gură

Un ultim pas pentru o igienă corectă şi completă este folosirea apei de gură. Pe lângă curăţarea mecanică realizată prin periaj, folosirea apei de gură completează îngrijirea prin înlăturarea bacteriilor care se află pe mucoase şi care prin periaj nu sunt îndepărtate – suprafeţele cervicale (din vecinătătea gingiei) şi proximale (obrajii şi limba).

…Şi nu uita de vizita la dentist!

Mergi constant la medicul stomatolog! Trebuie sădevină o obisnuiță să mergi la un control cel puţin o dată la 6-12 luni. Dacă respecţi această rutină, zâmbetul tău va fi în orice moment impecabil!