FQA-Întrebări și răspunsuri din stomatologie

posted in: Uncategorized | 0

Implantul dentar

Implantul dentar înlocuiește un dinte lipsă și restabilește funcționalitatea și estetica. Implantul reprezintă o piesă din titan care se inserează în osul maxilar sau mandibular.

Un implant este inserat în 20-40 min, în funcție de complexitatea cazului. În cazul adiției osoase și unui număr mare de implanturi poate dura și până la 3h.

Implantul este fabricat din titan, un material biocompatibil. Există însă o probabilitate redusă ca implantul să nu se integreze în os, caz în care implantul se îndepărtează și se înlocuiește cu unul nou, după ce se vindecă osul.

În general la 4-6 luni de la extracție, dar sunt cazuri în care extracția și implantul se pot face în aceeași ședință.

Are o durată de viață asemănătoare cu dintele natural, în condiții de igienă orală bună.

Extracția dentară

Se va evita consumul de băuturi carbogazoase și lactate în următoarele 48 de ore. În ziua extracției dieta va fi semilichidă și se recomandă masticația pe partea opusă.

Extracția dentară se face sub efectul anesteziei locale, astfel nu vei simți durere.

Pentru pacienții care fumează se recomande să nu fumeze cel puțin 48 de ore după extracție . Substanțele nocive din țigări reduc fluxul sanguin rezultând o vindecare mai lenta.

Detartrajul dentar

Detartrajul dentar este o procedură prin care îndepărtam depunerile de tartru aflate pe suprafețele dinților.

Se folosește un aparat pe baza ultrasunetelor care vor disloca depozitele de tartru.

După îndepărtarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor, se recomandă realizarea airflow ului, o procedură de curățare a dinților, în zone greu accesibile, cu un aparat pe baza de bicabonat.

Este chiar indicat pentru că, oricât ne-am strădui, nu putem curăța foarte bine atunci când purtăm bracketsi.

Albirea dentară

Nu, nu exista deteriorare permanenta a smalțului dentar.

Da, însă aceasta sensibilitate este temporara și durează maxim 24-48 de ore.

În majoritatea cazurilor o albire profesională persistă între 6 luni și 2 ani, cu toate ca unele studii au raportat rezultate de pană la 10 ani. Trebuie evitat vinul roșu, cafeaua, fumatul, ceaiul negru, toate acestea pot colora dinții.

Lucrări dentare fixe (coroane)

Coroana dentară îmbracă în totalitate un dinte afectat. Se realizează în laboratorul de tehnică dentară pe baza unei amprente/scanări intra-orale după șlefuirea dintelui.

În cazul distrugerii masive a coroanei dentare (peste 50%) și în cazul dinților foarte abrazați (tociți).

Din acrilat, ceramică, zirconiu, metal, metalo-ceramică. 

Este un material din ce în ce mai folosit în stomatologie, el putând înlocui în multe cazuri partea metalică din lucrare (ex: lucrarea metalo-ceramică). Zirconiul este un material ceramic, alb ce se prezintă sub forma de blocuri de diverse forme și mărimi.